22/2 -11

Många funderar säkert på hur man ska kunna få igång hästen eller hålla igång hästen nu när snön är borta (även om det kommit lite till,, men den lär ju försvinna :P) många slutar rida när snön försvinner då det blir hårt på vägarna osv.. det gör INTE jag!! men jag tar det såklart lugnare än när det är bra underlag, med mer svickt.

men då mina hästar är vana vid det lite hårdare underlaget så upplever jag inte att det är några problem, jag är dock väldigt noga med att rida där underlager är jämt!!
en ojämn åker kan gen hemska konsikvenser.!! det är så lätt hänt att de trampar fel och när det är hårt ger ju inte ojömnheterna vika som t,ex när det är mjukt.

hittade denna artiklen på Hippson.se

http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/vanj-hasten-vid-hart-underlag.htm 
Lars Roepstorff, veterinär och forskare med hästens rörelsemekanik som specialområde vid Sveriges lantbruksuniversitet, ger svaren.

 Är det farligt att rida på det hårda underlaget som en frusen grusväg utgör?
- Det finns egentligen inget rakt svar på den frågan. Om hästen är van att gå på varierat underlag ska det inte vara något problem, men om den alltid har gått på ett mjukt underlag och sedan kommer ut på de hårda vägarna är det klart att det kan ställa till problem.

 Vad rekommenderar du?
- Hästen ska alltid, året om, tränas på varierat underlag för att den ska få chansen att vänja sig vid de olika underlagstyperna. Ett hårt underlag kan vara positivt och ge en stärkande effekt för hästen under förutsättning att den är van vid det.

 I vilket tempo kan man rida?
- Att skritta och trava går alldeles utmärkt. Galopp innebär dock en större påfrestning i och med att stötarna blir hårdare.

 Vilka skador kan uppstå efter ridning på hårt underlag?
- Om hästen inte är invand på det hårda underlaget kan den bli halt. Främst är det då benhinne- och ledinflammationer som ligger bakom hältan. Det är samma problematik som för en människa. Om man ofta motionerar på mjukt underlag och sedan plötsligt byter till ett hårt blir påfrestningen för stor och skador kan uppstå.

 Bör man ta hand om hästens ben på något speciellt sätt efter ridning på hårt underlag? Exempelvis genom att linda eller kyla benen?
- Nej, det behövs inget utöver den vanliga skötseln, förutsatt att ovan nämnda råd har följts.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0