31 mars sista skoldagen innan 4veckors APU

då har man gått den sista skoldagen och nu väntar första 2dagars lov + helg sen på tisdag början vår praktik.
jag kommer spendera den i Färlöv http://www.t-h-t.se/ (se länk). det är en utbildnings/försäljnings stall utav de mindre slaget. hoppas på lärarika och roliga veckor! de verkar vara trevliga.. ska nog dit imorgon och hälsa på!

Skoldagen har varit bra.. började med prov i Grovfoderproduktion.. det handlade om Hö och hösilage,, hur man lagrar/torkar/förpackar osv. ganska bra att veta då vi alla är beroende av bra grovfoder.. + att nu kan man ha lite bättre koll på hur bönderna sköter det och då är man lite säkrare på att man får ett bra hö.
kl 10:30 hade jag bestämt med min Mattelärare Anna Ruus att hon skulle hjälpa mig med min kompletering i Matte B (missade ju en del på nationella) vi hade en snabb och bra genomgång på ca 15 min.
Anna började med att fråga -"kan du detta?" jag svarade -"Nej!".. sen visade hon mig hur jag skulle göra och sen sa hon.. -"du kan ju visst detta!" mitt svar blev .. klart jag kan när jag har en lärare som kan beskriva hur jag ska göra...
innan på Matte lektionerna så har anna haft fullt upp då vi var en grupp på ca 30st som nästan alla var på olika sidor och olika uppgifter och bara 1 lärare och 1 "hjälplärare" så jag förstår att man har missat en del + att vi har inte haft några genomgångar då alla har varit olika långt.
Men efter vår lilla genomgång så bestämde vi att jag skulle göra kompleteringsprovet!
och till min förvåning så gick det väldigt bra fick 19 av 22 poäng...!

så jag fick mitt G i kursen och kunde åka hem!.. känns riktigt skönt att det räckte med en liten genomgång och sen satt G:et känns bra för nu slipper man plugga på praktiken!

Tess blev riden på stubben... blev att öva kontroll i lite högre fart! vilket är viktigt att kunna även om vi mest rider dressyr så måste hästarna få länga ut ordentligt.
hon tyckte det var skojj sprang på som bara den! och skönt var det, underlaget var super så det hade regnat och då blir marken lagom sviktande!
vid halv 7 körde vi bort och tog in Katarinas hästar. lille bushingsten var faktiskt lugn idag.. han kanske har fattat att jag blir inte rädd när han busar i grimskaftet.
sen körde vi till älleköpinge och tittade på när de hade hoppträning,, det gick riktigt bra såg trevligt ut och de var nöjda!

Katarinas hästar. stoet är faktiskt lite släckting till Madenta, Den är e.Briar (som ni kanske ser)
Madde är ju e.Biggles!
+ att ni måste hålla med om att lille hingsten är söt! (vill ha!)

video

film från träningen  enjoy!


Hoppträning på skolan

Idag hade vi vår träning för Sandra Rupar en av ridlärarna på skolan, men hon är den som är mest hoppinriktad :) hennes träningar är lite som Jennifer sså man är ju van vid hur hon lär ut osv.

jag valde Amanda då jag vet med mig själv att mitt problem och mål är INTE att hopp högt utan att hitta en bra avsprångspunkt och att få hästarna att hoppa så bra som möjligt. och Amanda är ju inte skolans bästa hopphäst direkt men är lite speciell att rida då hon går och slår lite med huvudet ibland mellan distanser m,m vilket gör att jag måste fokusera mer på att vara stilla och vänta på hindret och inte fixa för mycket vilket jag gärna gör,,, och hjälper hästarna lite för mycket ibland.. men Sandra tyckte att jag red bra och jag är nöjd.
avslutade med en bana på 90-1m vilket känndes alldeles lagom för då kan jag rida avslappnat men jag fokuserar ändå (blir lätta att man slarvar om det är för lågt) 
några av sprången blev riktigt fina och känndes bra.! 

avslutande oxer på 1m!... fina häst :D
Sandras komentar i språnget... Utmärkt!
hihi det hör man klart och tydligt på filmen :P


Efter skolan följde Hanna med mig hem så vi red ut tsm! jag skulle ju ändå rida Bacardi :)
Hanna lånade Tess och så red vi ut! inte världens bästa väder men kul hade vi iaf...
jag sa åt hanna att länga lite på tess steg då jag så att hon ville det + att hanna fixade henne bra.. men tror att Hanna la till ngn millimeter för mycket tryck så hon började galoppera ist och sen var Tess busig och lite halv galen resten av vägen .. opps! jaja lätt hänt när man inte ridit känsliga hästar på ett tag och inte känner hästen.

När vi hade lämnat Hanna så stod Madenta näst på tur!
Blev lite hoppning för henne mest för att jag vill förbättra mitt skänkel läge och fortsätta på jobbet från träningen på skolan... gick väll helt okej hon var ganska spänd då det blåste en del så sprången blev inte så bra men tycker att min skänkel blir bättre och bättre... jga har ju tappat en del av hoppkänslan då jag har haft uppehåll sen december!

litet skutt med min pärla!


Mormor har även varit här idag... hämtade mina stövlar! :D


Nya stövlar!

Yees! äntligen nya stövlar :D blev ett par svarta Pioneer, de satt bra och jag är riktigt kräsen då jag inte vill att de ska se eller vara stora.
och dessa är snygga + att de är mjuka vilket många stövlar framför allt "dressyrstövlar" är då de inte har ngn snörning och ibland är även dragkedjan fram + att jag tycker inte de sitter snyggt då man får större ben i dem då de inte är "figur" sydda på samma sätt.
Anledningen till att det blev ett par nya är att mina gick sönder ytterligare i söndes och sen är de inte så svarta längre.. lite uppslitna och ut putsade (tro det eller ej)

här kommer en bild på dem.. kommer att publicera mina när jag har fått hem dem och visa hur fint de sitter!


Tävling!

Idag har man varit i Färs härad de hade Regional ponny dressyr. startade LA:1,LA:P1
det gick väldigt bra! :D

LA:1- 2.a med 68,68% är super nöjd fick bara 1 miss, det blev lite missförstång i ena galoppfattningen så den blev sen, annars gick allt okej! är super nöjd då jag inte har haft placering i mina tankar och förhoppningar. men inget är omöjligt! känns verkligen skönt att vissa mig själv framför allt att vi kan!

LA:P1- 61,58% känndes bra men "missarna" kom på de enkla bytena då jag inte fick ner henne till skritt direkt utan det blev några travsteg.. och det ser ju domarna direkt! men de är ju regionalt så de ska ju vara hårda!
men jag blev lite sur då kvalgränsen till de nationella FEI programen ligger på 62% men det kommer väll och nu vet jag att vi kan!27 mars 1år med Madenta <3

Tänkte börja med att säga: Idag har jag haft Madeta i 1år :D<3
tänk vad tiden rusar iväg för lite mer än 1½ årsen kom jga hem till mamma och berättade att jag hade hittat min nya häst. visst inget om henne men hon sattet ut på annons och då fick jag reda på att hon var 5år (visste att hon var unghäst då de kom från betet) hon var e.Biggles 1015 ue. Master. mycket mer än så visste jag inte. och Mamma sa: en häst efter Biggles?! neh.. så mycket pengar har vi inte.
Men jag fick reda på att de skulle sälja henne billigt då hon hade lite defekter. så för 1årsen blev hon min!  

Det har hänt en del sen jag köpte henne. hon var precis grund riden och gick och "tittade på stjärnorna" visste bara vad skritt,trav,galopp var och inget annat.. eller jo hon hade hoppat lite innan visningen. nu har hon gått 0,90m med 1 riv och 58% i LB:1 dressyr :)
Hon är en väldigt speciell och känslig dam som gärna visar sitt rigister på luftturer :P men hon är fotf ung och mycket kvar att lära för oss båda. :D det kommer bli en lång och bra resa.. det känner jag på mig :)


Dagen har varit bra förutom att det har regnat och blåst nästan hela dagen :( men Tess fick ridan ändå blir ju tävling imorgon :D
Färs härad LA:1 LA:P1 har inga stora förväntningar utan jag siktar mer på ute tävlingarna som förhoppningsvis början nu i April.
Hon känndes bra men är ju inte lätt att få till bra ridning i detta vädret men säger faktiskt att heller det änn ett dammigt ridhus... jag som trodde att "ridhus folk" var bortskämda men det vet jag inte,,, det är ju massor av jobb med att slippa dammet och lyckas man inte så dammar det till 1000. så jag rider hällre i regn än damm, men sen behöver det ju inte ösa ner :P 

Den nya sadlen är det bästa jag har köpt iaf! den är ju verkligen vattentålig :) och super lätt att rengöra.. bara att ta en fuktig trasa och troka av! me like! 

Tänkte också säga att när jag stod och knoppade Tess så fick jag en flashback då Rix FM spelade Everytime we touch med Cascada och den brukade de alltid spela när jag fixade soddas inför tävling... (lägger ibland märke till sånt) och idag blev det en tillbakablick på vår fantastiska tid tsm!
saknar honom varje minut av mitt liv! <3

men nu ska jag snart sova.. ladda inför tävlingen imorgon måste ju lägga mig tidigare då klockan ska ställas FRAM! vilket är bra då det blir ljusare längre på kvällarna så man hinner fixa allt efter skolan :)
xo Evelina! 

Fredag! med 3 fantastika hästar

ja det stämmer 3st hästar har ridits idag :)
Började med Bacardi blev en tur på stubben! och han fick en riktigt genom körare mest mjukgörande och i olika tempon, men blev även lite träning på att hålla sig rak då det är viktigt med unghästarna. han skötte allt super bra oc blev väldigt svettig men det är förståligt då han har väldigt tjock päls :P 
Lille Bacardi!

Häst nr 2 blev Madenta även hon fick ett ordetligt pass. hon var riktigt fin var något stel i början men blev riktigt fin i slutet. även hon var svett,, löddrade faktiskt efter förbyglen.. och när vi var klara så hade temperaturen sjunkit lite så hon fick ett fleccetäcke så hon inte skulle bli kall. nu har jag bytt till regn täcke på båda hästarna och Madenta går oftast utan på dagarna, hon är bara klippt 1gång så har lång päls igen och tess är inte klippt alls. 

Dressyrträningen gick bra med Tess.. hade den nya sadlen och alla vet ju att en ny sadeln tar ju tid att rida sig in i, men det gick bra ändå och vi får se vilken jag tar i helgen :) ska ju till Färs härad och starta de vanliga klasserna LA:1, LA:P1 

innan jag tig inn Tess inför träningen så mös jag med denna godingen <3
visst är hon söt! lille Hoppsan


   

Äntligen har jag fått min sadel!!!

Kan ju börja med att säga att jag är väldigt glad över att det är vår!! allt blir så mycket lättare.
Madenta fick gå utan täcke och Tess fick ett tunnare (hon är ju vit och hagen är ju inte så fin)
Tog en promenad med lille Hoppsan och fottade lite :) tycker faktiskt att bilderna blev riktigt bra!började med att rida Madenta så svetten rann på oss båda :P men riktigt fin var hon,
Sen red jag Tess på stubben och jag säger bara fy fan vad fin hon var! :Dså jag red bara i 20 min då allt fungerade från början och då finns det ingen anledning att fortsätta.. 
hur gör ni när era hästar fungerar från början...
fortsätter ni eller tar ni det lungt och avslutar tidigt?!

vid halv 6 ringde de från Stablestore och sa att min sadel hade kommit! :) yees lixom! bara 3 månader sen jag beställde den. "den som väntar på något gott vändar aldrig för länge"
Köpte inte bara sadlen utan stigläder och sadelgjord allt i TEKNA så klart :P
det blev även ridvantar Roeckli ett par till att ha hemma och ett par vita till Dressyrtävlingarna :)

Här är sadlen dock har jag inte provat den änn då vi hämtade den ikväll. Det är de nya på marknaden TEKNA


Snabbis innan jag måste plugga!

som jag skrev i föregående inlägg så vaknade jag med huvudvärk.. men efter att ha ätit Tabletter i massor och varit med Madenta hos hovslagaren så mådde jag bättre

Tess blev riden på Stubben och det gick kanon! riktigt rund och fin och lyssnade på minimala singnaler,,, behövde nästan bara tänka det! det är helt underbart att uppleva den känslan!
Precis innan jag red iväg med tess så träffade jag Ilona och hon frågade om jag kunde rida Bacardi då hennes med ryttare var sjuk.. och självklart ställer man upp!
lille Bacardi gick även han en sväng på Stubben och han skötte sig kanon, det blev en del galopparbete och jag fortsatte min träning på att stå så stilla som möjligt i fältsits.. dels för att förbättre min sits/balans och för att Bacari är ung och inte har så mycket ryggmuskler och då ska man inte sitta ner så mkt. 
Ilona vär jätte nöjd med hur jag red honom. så jag ska fortsätta med det 2ggr/veckan.. iaf ett tag sen får vi se hur det kommer fortsätta men jag rider gjärna honom :)

nu ska jag äta och sen blir det PLUGG! har 2st arbeten som SKA vara klara efter morgondagens lektioner... och jag ligger lite back! opps! .. jaja det får jag ta igen nu.
xo Evelina! 

Lille Bacardi...

24 mars 2010

Vaknade med huvudvärk p,g,a att man var hos tandläkaren i Måndags och de spände lite :( så nu sittar man här med huvudvärk.

tyävrr hann jag inte uppdatera igår men här komemr det :P
Skolan började med Natrurvetenskap i dubbellektion sen hade vi Ridning på Eftermiddagen :)
denna gången skulle vi rida för Sandra Rupar! det gick sjukt bra och jag red Amanda då de "hopphästar" jag egentligen ville ha skulle gå ngt med 3orna.. så jag valde lille Amanda ist :)
vi red över bommar och stod i fältsist HELA lektionen.. kändes bra och jag har faktiskt inte ngn träningsvärk!
Sandras lektion var väldigt lik Jennifers så man är ju "van" vid att det är mycket arbete och man ska hålla igång och inte dra ut på tiden... vilket jag gillar för allt ska hända direkt och inte slöa runt!
Vi ska rida nästa vecka också då ska vi Hoppa!!.. känns riktigt bra inför det och jag hoppas mest på att få rätt på avstånd m,m och att jag inte fixar för mkt innan utan kan ta det lugnt och låta hindret komma till mig. Några höjder blir det nog inte men det är ju inte så viktigt.

På kvällen hade vi möte på skolan med Föräldrarna :/ först kort informatin från rektorn och sen skulle vi prata med olika lärare. gick bra och fick bra kommentarer från samtliga lärare :)
Pratade även en snabbis med Anna Ruus (Matte B) då jag ska kompletare Nationella för att kunna få mitt G (bommade ju nationella) men pluggar jag lite själv och sen skulle jag träffa henne nästa vecka så kommer det nog gå :)

Nu ska jag snart rida Tess och i Em ska vi till Hovslagaren med Madenta!
xo Evelina!

bra dag med mycket på schemat!

Började med att INTE åka till skolan.
Vid 11 var jag hos tandläkaren,, sen åkte jag och mamma och handlade en tröja,linne och skor till mig! :D
när vi kom hem så åkte vi till älleköpinge med Madenta då de hade hoppning denna veckan på ridskolan så hinderna var framme!
Hoppade henne vilket gick super.. avslutade med en bara på 90-1m helt utan problem.. elr hon rev ett men hon blev lite lång och flack sen fick jag inte ihop henne innan och det var ett plank m flata hållare.. men annars gick allt bra!
Man är ju lite ringrostig så sitsen är ju inte så bra


Gillar bakbenen!


"Murdelen" var lite läskig.. men det ger bra språng!


När vi kom hem red jag Tess min vanliga skritt runda på 3,5km! riktigt skönt att kunna tömma hjärnan på allt och bara njuta av VÅREN!! som äntligen har hittat till skåne och den verkar stanna :)
Bild från igår... ganska bra ökning!


nu i kväll har vi varit på älleköpinge..igen men denna gången åkte vi dit med Hoppsan, jag ville att Eva skulle kolla Hoppsans hovar då jag tyckte att de var långa igen men jag verkade ju för ngn vecka sen... men eva sa att de såg okej ut men jag hade hon tagit för lite.. så hon tog lite till. sen fic kvi ju såklart hälsa på Skrållan (hoppsans Mamma) de blev glada när de träffades!
det var även en del ungar där som blev glada över att se henne och så klart även Evas familj och många fler... så hela kvällen spenderades där :)

nu ska jag titta på Svenska Hollywoodfruar!
xo Evelina!


Tävling! Ljungby Rk

Dagen har spenderats i Ljungby med Tess.! Regional ponny dressyr :)

LA:1 - känndes helt okej.. men jag är inte riktigt nöjd då jag känner att hon fortfarande är något motsträvig men jag får nog se över min ridning då det jag beskriver.. att hon inte går fram m,m det ser ingen annan inte ens dommaren! och i denna klassen går det bra att hon är framme men när det ska vara samlat så ska det ju inte gå så "fort" :P. men iaf, vi hade 66% vilket jag blev lycklig när jag såg! :) + att jag fick en felridning... glömde ena skänkelvikningen så fick 2p avdraget... och hade det inte hänt så hade jag blivit delad 4.a men ist blev jag delad 5.a med 3 placerade... så på sätt och viss gjorde det ju inget då det värsta som finns är att komma precis utanför plac... hellre en imellan som nu!
men jag är ganska nöjd med vår insats, och placering finns inte i mina mål änn...!
Men måste tillägga att jag nu är kvalad Nationellt i de "lägre" klasserna. känns riktigt skönt!

LA:P1 - hela trav delen i början känndes okej, men när vi började serpentinerna i Galopp så blev hon skrämd då det kom någon på läktaren precis när vi passerade.. Tess såg inte henne då läktaren var hög. men det är sånt som händer och finns inget att göra åt saken.. bara att fortsätta. 
Men tyvärr blev hon spänd och jag irriterad.. vilket ledde till att resten inte blev så bra... men men slutade på 56% vilket inte är så bra, men jaja! 
det är bara att hem och fortsätta träna!

Måste bara att avsluta med att säga!... Dressyrfolk är verkligen värdelösa när det gäller att fånga en lös häst!!
När jag och Mamma skulle köra hem och kom ner från backen så ser vi att en häst som innan stod i en av hagarna var lös. så jag hoppade ur bilen och gick mot den... den sprang runt lite och ville in till de andra hästarna.. men den var ändå lugn. efter ett tag så stannade den och började äta på marken... det stod en grupp människor på ca 10st och BARA TITTADE!!! när hästen sprang. när hästen hade stannat så kom det 3st som gick mot den så jag satte mig i bilen igen... men ist för att de tog hästen så satte de sig i en bil och bakade ut och körde!!! Hallå!
så jag gick ut igen och tog vår hink och några morötter och gick och hämtade den lösa hästen! absolut utan problem. men gruppen med människor stod fortf kvar vis tävlingstallet och TITTADE!! och en gubbe stod och pratade i mobil och han berättade att den hade sprungit ner en tjej,, men jag svarade bara -"Jaha!.. men den kan ju inte vara lös ändå" men han beskrev den som om den var farlig då normala hästar springer inte ner folk.. sant men den var ju lugn och jag ledde den i grimma tillbaka till vår bil där jag fick ett grimskaft och sen kom där 3st tjejer som tog in den i stallet.... och gruppen med människor stod forf och Tittade!!
detta är sjukt skrämmande att INGEN! aggerade och kunde ta hästen!!.. hallå vad skulle den göra?
om den hade varit "vild/arg" så hade den ju sparkat elr liknande och då hade den ju inte kommit med öronen fram och sen kunde man ju bara ta hästen och gå...!
så skämms på er ni som bara tittade och framför allt ni som körde... att ni är hästfolk det vet jag inte om jag vill tro på.
hur svårt är det att ta en hink med något i! då det fanns uppstallning så har väll någon mat och en hink!
jaja,!


Tävlingsbilder från skabersjö!

Här kommer några bilder från Skabersjö LA:1 :)
Tack Maja!

lite galopp innan start!Skritt innan start


"Klapp,Klapp" fina ponny!


Förvänd galopp LA:1


Total koncentration från ponnyn!

Fredag med pigga hästar & vårkänslor!

Äntligen är vårkänslorna här på riktigt..! :)
Blev faktiskt väldigt glad när man skulle släppa ut hästarna och hagen var helt okej... visst fortfarande geggig men inte 10cm vatten innanför grinden.. och det är fortfarande plusgrader så det försvinner mer och mer :D
dock rycktas det att det kommer regna till helgen.. men nu ska vi inte tänka på det :P

Båda hästarna var pigga och lite halvgalna idag!
Började med att rida Tess en sväng på stubben,
blev ridning utan krav,, hon gillade nog det fick springa på ganska bra och bockade lite också... söta ponny!
Madenta fick gå på banan då jag misstänkte att hon skulle ha vårkänslor hon med.. och gud så rätt jag hade :)
bock och bus...! men så länge hon är glad och arbetsvillig när det gäller så kan hon väll få bocka lite ibland.. hon är ju fortf unghäst!

nu har vi precis tagit in hästarna och även Katarinas hästar... hennes 2åring gillar jag skarp :) dock hingst men ska kastreras. även han hade nog lite vårkänslor! han brukar gå som ett litet lamm men nu var det mer i luften än på marken xD.. knäppa häst! 


Torsdag... och så var skolveckan slut!

Måste börja med att säga att det är fruktansvärt skönt att vara lediga på Fredagar!
Skolan började med Prov i samhällskunskap A.. det kunde ju gått bättre men vad göra man.. Sen var det dags sör Svenska B.. den lektionen spenderades i datasalen då vi har en novellanalys osm ska skrivas till nästa vecka. Efter lunch så hade vi Hästkunskap.. och jag lovar vi gjorde absolut ingeting.. har visserligen ett arbete som ska in nästa vecka.. men det hinner jag lätt! :P sista lektionen bestod av Idrott! dagens pass var ganska kul!.. började med uppvärmning springa i massor :P hihi! sen hade vi bärnboll INNE! jaja bolle tog ju i väggarna men men lyckades med dagens ända helvarv! *stolt* sen avslutade vi med lite styrke övningar.. vääligt nyttigt må jag säga!

Nu i kväll har jag ridit Tess på banan som äntligen går att rida på! visst det är en del kvar + att den är gansk blöt på vissa ställen... men så länge det inte fryser så går det :)
la ut 2st bommar med ca 1m i mellan.. så hon fick stretcha i skritten och korta traven... väldigt nyttingt för henne då hon gjärna går tvärt om .. trippar i skritt och länger traven.. men hon skötte uppgiften bra!
avslutade faktiskt med att galoppera över dem så hon fick "hoppa" lite.. hon verkade gilla det så vi får väll se om det blir ngn hoppning för henne kanske..! vi får väll se vad tiden visar. det är iaf väldigt nyttigt för Dressyrhästarna att få hoppa ibland.. eller iaf gå över bommar för annars tröttnar de lätt på dressyrandet och en häst utan vilja är ingen trevlig häst.
men sen finns det ju självklart olika anledningar till vrf man bara rider dressyr.. men några bommar bör alla hästar klara av och de behöver ju inte ligga på några höjder.. allt är bra träning och omväxling.

men nu ska jag titta lite på TV Mamma på möte på Älleköpinge
xo Evelina!

lite bildbrist så fick bli en på min supersöta maskot!


Onsdag 17 mars!

Jag vet verkligen inte vad jag ska skriva....!

Dagen har varit som de flesta andra, började med Grovfoderproduktion.. skulle kolla torsubstansen i Höselage... ganksa bra att kunna då hästar inte ska ha för blött... men det är viktigare flr korna då de ska äta väldgt mycket och med rätt värden m,m.
Innan lunch hade vi en förelösning om Droger.. den var faktiskt "roligare" änn förväntat.. det var inte som alla andra som bara pratar om hur farligt det är, han satte in det med olika exempel + att han hade humor :P
efter lunch skulle vi ha ridning och Mamma kom med Madenta så jag red henne på lektionen.. vilket gick super bra! bara lite bock och bus ! men det får man ha.
Tess har gått på stubben det blev ganska mycket galopp arbete så hon blev riktigt rund och fin.

btw mamma hittade ett gammalt papper där det stod att igår var det exakt 1årsen Madenta gick igenom besiktningen :D

nu luktar det mat i hela huset.. och jag ska äta! Kyckling står på menyn :D
ha det bra
xo Evelina!

1 fråga och 1 svar!

Postat av: Cilla
Jag har en fråga :)
Vad är det för "fel" på Madenta? Har själv gått på önnestad för ett par årsedan då Madenta av 1-2 åring, och hon hade beskymmer med benen om jag inte minns fel och blev skodd med specialskor redan som 1 åring. Och vad jag vet så var hon väldigt billig när du köpte henne jämfört med andra likvärdiga hästar så jag antar att det är någon defekt som hon kommer ha resten av livet. Därimot blev jag aldrig klok på vad det var för beskymmer hon hade?

Svar: "Felet" är att hon hade rakakotor när hon föddes så hon fick tåskor för att rätta till det, men det varade inte så länge då hon gick fölvisning med 7 på benen. :)
anledningen till att hon var billig var att hon hade det felet när hon föddes och att hon har ett litet överben på ena bak, men innan vi köpte henne så pratade vi med Anders på Bollerup då det var där de hade upptäckt det, och han kollade på röntgen bilderna och sa att de sitter så pass bra att hon behöver inte få problem med det.
sen har hon även hovbroskförbening på ena fram, men vi har pratat med vår hovslagare Niklas Tykesson (han satte tåskorna på henne så han visste vilken häst det var.) Niklas sa att vissa får problem men vissa inte och det berodde helt på ur långt förbeningen har kommit. 
så ja hon kommer ha dess defekter i resten av livet men jag har snart haft henne i 1 år och hon har inte vissat några beskymmer.  och eftersom hon inte var så dyr så gjorde vi en sattsning skulle hon inte hålla så har vi inte förlorat så mycket i pengar. 
Men jag hoppas ju att hon fortsätter att hålla och att vi får många bra år tsm.  

visst kan det nu låta som om Madenta är en dålig häst som inte kommer hålla till något,, och det är såklart inget drömläge att ha en häst med defekter men idag finns det tyävrr inte så många hästar som är felfria.
och jag tänker inte så mycket på att hon har defekterna utan jag njuter av tiden med henne :)


v11 med galen unghäst!

Måndag det innebär skola och såklart mina underbara hästar ska ridas som alltid :D
på TV visas Svenska Hollywood Fruar! ett av mina favorit program! den jag gillar bäst är Maria Montezami, hennes stil och sen är hon lite "vanligare" än de andra hon kan göra något själv om det behövs och står väldigt nära sin familj.
skolan bestod av Grovfoderproduktin på förmiddagen sen Engelska B med förberadelser inför Nationella. sen var dagen slut.
Båda hästarna blev ridna idag! :) Tess fick gå på Stubbåkern som har ganska bra underlag nu, då snön har töat :)
Hon var lite stel och okoncentrerad i början men blev såklart bättre efter att ha ridit mycket volter och i olika tempon,, koncentrationen fick jag upp genom att göra plötsliga igångsättningar och liknande,,,, de ska få en överraskning och då håller de fokus på ryttaren.
Madenta fick gå en liten runda på grusvägen då banan hade hunnit frysa till,, det översta var galtt och jag vill ju inte att hon halkar. hon var mer vild än tam idag hihi!.. började med att takta och slutade med att hoppa fram
knäppa unghäst,,
även om jag bara satt och försökte tänka på ngt annat så att jag inte skulle spänna mig så triggade hin uppsig själv. sen kom det en bil så vi fick gå upp i snövallen och där var ca 10cm vatten/is precis i kanten till vallen.. vilket var super läskigt så hon hoppade upp i vallen och då märkte hon gramanen och blev lite halv sur så hon fortsatte at hoppa runder... bilden kröp förbi.
sen skulle vi ju ner från vallen och då var där lite mer vatten/is i kanten så hon hoppade utt på vägen och upprepade händelsen xD hihi! jag satt kvar och sen stutsade vi hem :P

Mys i hagen <3

Söndag!

När man vaknade imorgse och skulle ta ut hästarna så snöade det!!!  suck! och mellan 09:30-10:30 hann vi få 5cm! men som tur var så töade det bort under dagen!
vid 1 red jag ut på Madenta blev en lung runda på grusvägen som är lagom mjuk i kanterna, blev lite skritt och trav mest för miljöträning. jag känner mig säkrare och säkrare på henne nu,, kan väll bero på att hon har avrit lugn ett tag nu :)
Tess fick vila idag då vi skulle till Älleköpinge och "sälja" tandborstar.. hihi! men nu är det så att vi har fått ett erbjudande att sälja förpakningar och så får föreningen lite extra pengar,, vilket alltid är bra!

imorgon börjar skolan och allt blir osm vanligt igen.. en del pluggande, har ett prov denna veckan i samhällskunskap A
imorgon blir även min Lillebror Linus 9år! oj vad tiden går ska ringa honom imorgon och gratulera men träffar ju honom på tisdag :)  

nu ska jag titta vidare på Wallander och sen blir det duschen när nyheterna är och sen ser man slutet!
ibland är det bra med nyheterna i långfilmer.

xo Evelina!

P.S tänkte bara säga att Niklas Arvidsson blev 2.a på SM idag med Miss Jacson. alltid trevligt när det är folkt  man känner och hästar man ridit som presterar bra!

Melodifestivalen 2010.. Final!

Jag vill bara börja med att säga... skäms på er sverige!
hur kan vi skicka den absolut sämsta låten av hela startfälltet?!
Anna Bergendahl "This is my life". hur ska hon lyckas kvala?!?!
En av mina favoriter Salem al fakir.... blev 2.a och som ni säkert redan vet så brukar ju vår 2a passa bättre i stora finalen. t,ex 2008 då vann Charlotte Perrelli "Hero" och Sanna Nielsen "Empty room" blev 2.a
i stora finalen vann Dima Bilan med belladen Believe altså hade hade en ballad varit bättre än "Hero".. allstå "Empty room"
och nu skickar vi Anna och Salem al fakir blev 2.a... jag slår vad om att det kommer att vara en sånn låt som vinner, i Norge... men visst vill svenskarna skämma utsig.. igen! så passar ju Anna!

Frågestund!! + Artikel!

då jag har lite idétorka så erbjuder jag här en FRÅGESTUND!! fråga vad ni vill och jag kommer svara här i ett nytt inlägg :)
Satt och tittade lite på hippsons hemsida och hittade en artikel om Niklas Arvidsson nu inför SM starten. 
 det stod att han hade "problem" med att hitta rätt bett på Miss jacson. hon är väldigt het och svårriden, och i scandinavium så i prinsip skenade hon runt banorna vilket bidrog till rivningar.
 jag vet att hon är sjukt svår då jag har praktiserat hos niklas och fick b.la rida just den hästen Miss jacson och det var ingen dans på rosor direkt men sen när man såg att niklas kämpade så vet man ju att man inte är helt värdelös utan det är hästen som är svår. men när hon har lugnat sig så är hon hur trevlig som helst! :)
här är en länk till artiklen http://hd.se/sport/2010/03/13/niklas-pa-jakt-efter-ratt-bett/ men det är inte Miss Jacson på bilden
här är en bild på fina Jacson :)


Fredag 12 mars 2010

Dagen har varit ganska bra började trevligt med ett litet besök av farmor och farfar :) blev en liten snabb träff de hade varit i yngsjö så de stannade när de såg att vi var ute :)
på förmiddagen hände inte så mycket.. men efter lunch så började det snöa :( ... va fan!?!
som tur är det så blött så allt stannar inte utan töar direkt mend et blev ändå lite vitt. vi får hoppas att detta var det sista för iår!
nu ikväll var det Dressyrträning och Madenta fick följa med! Tess har ju gått nästan varje gång sen jag fick hem henne i november + att tävlingarna drar ju igång mer och mer.. de tröttnar ju lätt speciellt hon som precis har hittat mer bjudning.. så vi ska vara försiktiga och inte rida för mycket på bana. 
Madenta skötte sig exemplarisk!...så jäkla stolt över henne :) katarina tycker att hon hade blivit fin.. hon har ju inte sett henne sen december innan talang skåne. men tyvärr har hon ju tappat en del muskler..igen! men de kommer tillbaka och vilken häst tappar inte när de inte kan gå ordenligt?!
det är nog många som har tappat under denna vintern. 
imorgon ska jag och mamma till EKO och inhandla lite smått och gott :P elr ja på listan står betfor och ska troligtvis köpa remontgrimma till Madenta då hon har blivit bättre sen jag tog bort den vanliga nosgrimman och jag vill inte att hon hittar på något.. är nog bara en tidsfråga till hon fattar att man kna lägga tungan över bettet när man inte har nosgrimma, så det får bli en remont grimma då pullargrimma kommer inte på tal då hon ska gå mest dressyr. och förhoppningsvis kommer jag kunna variera lite mellan vanlig och remont, då jag tycker remont är fult... men vad gör man det är det eller att hästen kommer på nya anledningar till att slippa jobb.


nu ska jag nog sova! 
xo Evelina!
 

Onsdag! 10.03.10

Dagen började med sovmorgon..elr jag det blev ingen sovmorgon för när klockan ringde kl7 när jag skulle fodra så var man klar vaken så det var inte lönt att gå och lägga sig en timme efter att hästarna hade fått mat.
kl 9 kom Hanna och hennes mamma och hämtade mig så vi kunde åka till skolan :)
där väntade ett informationsmöte av en del hästfolk och alla hästelever var på plats.
det var 4st från olika inriktningar med jobb inom häst:
Staffan Hammarsköld, Agria försäkringsbolag, uppfödare
Kerstin Brusewitz, uppfödare, dressyrinriktad
Sari Farajallah, tävlingsryttare hoppning, försäljning av hopphästar
Ulrika Cohn, hovslagare
det var inte jätte givande men de var alla 4 överens om att för att lyckas i hästlivet så gäller dte att jobba hårt och kunna ta "skitjobben" för att tillslut nå toppen!

efter lunch så hade vi ridning och jag hade Paco. en trevlig individ som har lite problem med att vinkla in bakbenen och när han gör det så vill han gärna rusa iväg ist för att bli rund och komma i bra form. men han var väldigt trevlig idag förutom att jag hade glömt vantar... och eftersom jag aldrig rider utan så fick man ju så klart bålsor.. men det är ju inget man dör av!
Paco på bild!


när jag kom hem så skulle vi hjälpa ilona med att fixa ridbanan.. vi skulle harva lite så isen spriker och så småningom töar... men det var lättare sagt än gjort då det var minusgrader och isen var pakad.. så vi får vänta på sol och någon plusgrad sen kan vi nog få rätt på banan :)
innan det blev mörkt så red jag Tess och det gick super! hade ingen direkt plan över hur jag skulle rida men det blev lite på stubben och lite små skutt över snövallarna! vilket hon verkade gilla :) sen blev det även lite ridande på vägarna, och kanten av grusvägen var perfekt underlag.. lagom mjukt men ändå fast så man kunde t,o,m galoppera lite lätt :) 

nu ska jag plugga lite samhällskunskap och sen kl 21 är det Fuskbyggarna på TV4
ha det super
xo Evelina!


Tisdag!

slappdag i skolan, bara 1 lektion som varar hela förmiddagen, slutade 11:15 så tog första bästa bussen hem :)
och var hemma runt halv 1 eftersom bussarna tyvärr inte går så bra.. jaja hem kom man och visst är det skönt att sluta tidigt?!
och för alla er som blir lite avundsjuka nu så kan jag bara meddela att vi har det så här varje tisdag! :) 
imorgon har vi sovmorgon men det brukar vi inte ha... imorgon börjar vi med ngn debatt i Aulan fram till lunch och sen blir det ridning! :) 

Klockan 3 var vi hos niklas tykesson med Tess.. hon skulle få nya skor! hon skötte sig super som alltid!
när vi kom hem så skrittade jag Madenta en sväng.. vilket slutade med att jag satt lite löst xD hihi!
något över toppad häst + att hon blev skrämd för något... misstänker rådjuren men ingen skada sked och jag satt kvar! grattis till mig lixom

här kommer mitt schema om någon undrar hur bra jag har det! 
Måndag: grovfoder,Engelska B,Samhällskunskap A
Tisdag: Ekologi/Narurvetenskap A
Onsdag: Grovfoder,mentor/resurstid, Ridning
Torsdag: Samhällskunskap A, Svenska B, Häsrkunskap, Idrott
Fredag: komplediga fram till v14 då vi var på flyinge förra veckan.  
 

besök på citykliniken

Ingen skola idag då jag skulle till Citykliniken och kolla hjärtat och mitt kolestrol.
började med att läkaren pratade lite och ställde olika frågor, sen lyssnade han och då hörde han att jag har oregelbunda slag, så fick göra ett EKG, blodtryck och blodprov till både hjärtkollen och kolertrol.
ville kolla kolestrolet då både mormor och morbror har för högt.
när vi kom hem så ringde läkaren och sa att vi skulle inte åkt hem.. men sjuksystern hade gjort fel hon skickade hem oss läkaren ville prata med oss så han fick ta det på telefon ist... han ville skicka mig vidare till specialist eftersom jag har orytmiska slag, så han skulle skicka en remis och sen får vi väll se vad som händer.
lite orolig blir man ju för hjärtat är ju trots det viktigaset i kroppen.

hästarna fick vila idag då jag inte mår så bra och kände att jag behövde sova ut.. kan nog bero på att man missat en del timmar i lördags,
när man vaknade så fick man reda på att vi hade 3hästar i den ena hagen och 1 i den andra... opps!
lille hoppsan ville hälsa på hos de stora flickorna xD.. grinden var trasig men ingen skada sked och Madenta och Tess hade varit snälla vid henne.. men Nisse var något orolig över sin kompis.
fick fixa grinden och sätta tillbaka Hoppsan i sin hage!... tur att man bara her delat av hagen så hon inte kom utanför utan "bara" in till Madenta och Tess.

ikväll är det sesongstart av Svenska Hollywood fruar! 21:00 på TV3 :D
nu skulle det vara fler fruar.. kul och se hur de har det och hur sverige ska reagera på deras åsikter... ngn ny Anna Anka?!


ha det bra!
xo Evelina!

Söndag dagen efter tävling

Dagen efter tävling så tar jag det alltid lungt, skrittade min valiga runda som är på 3,5km och väldigt blandade underlag, både hård och mjuk grusväg och en del asfalt vilket är bra för senor och ligament!
det var lite mysigt faktiskt och avslappnande både för henne och mig rensade hjärnan lite med musik i ena örat och ljudet av både fåglar och ljudet från Tess hovar, det får en att verkligen känna att våren är här!

ska till citykliniken imorgon och kolla hjärtat.. det låter kanske allvarligt men det är det förhoppningsvis inte
ska kolla mig då jag känner att jag har hjärtklappning imellanåt.

här kommer film från LA:1an igår. Kommentera gjärna! :D

Tävling!

Då var årets andra tävling avklarad och det blev en låång dag!... hade har varit hemma nu i ca 2timmar.
när vi kom hem så fick Tess gå ut en sväng då hon hade stått i transport nästan hela dagen.. stakare :(
tillbaka till tävlingen då...

LA:1-slutade på 64% vilket är en stor förbättring sen Malmö där hade jag 58% hon känndes inte helt 100 så vi kan bättre. men är nöjd då det är regionalt och det blir ju mer krav från domaren då. + att nu behöver jag bara 1 start till i klass utan öppnor,slutor,enkla byten för att få starta dessa klasser i Nationellt (behöver ju 62% i regionala klasser för att få starta nationellt)

Efter många timmars väntan så tog vi ute Tess och började med att promenera då hon hade stått länge och då är det inte snällt att börja rida direkt.

LA:P1-slutade på 58% även det var en förbättring från sist.. då jag red på 56%
hon var sjukt fin på framridningen.. allt flöt på bra och hon hade vikten på bakbenen och gjorde fina skolor. men tyvärr försvann allt det när vi kom in på banan... blir så ledsen när det sker vet egentligen inte vad som är felet men det känns som om hon inte tycker det är kul, en annan faktor till resultatet kan ju vara att hon fick stå i transporten väldigt länge och det gör ju en seg.. men känns ändå konstigt då hon var fin på framridningen.
men det var ju samma sak i malmö men det var bättre idag så det går frammåt!

nu vet jag inte hur tävlingsplaneringen ser ut men jag har planerat att starta i Färs i slutet på mars men vi får se hur det blir.. jag tänkte starta någon lokal innan och se om hon är bättre framme och villig och då vet jag ju att det kanske är programet som hon tycker är för jobbigt... men hon gör ju allting bra på träning så vi behöver väll hitta tilliten och hitta det extra roliga i tävling..!

nu ska jag titta lite på tv och sen blir det sova!
imorgon blir det att skritta ut Tess och Madenta ska nog också få sig en liten runda :)
xo Evelina!

Fredag!

dagen har varit lugn började med att skritta Madenta en runda, blev en trevlig sväng ute i solen :)
banan går inte att rida på då den är knöglig och isig... jaja snart försvinner det väll hoppas jag!
hur har ni det med era utebanor?!...

nu i kväll blev det dressyrträning med Tess och et gick riktigt bra,, allt känns helt okej inför imorgon :)
hade ju bara hoppat så bättre väder men ska väll vara glad för att det ska vara uppehåll... men tyvärr kallt.
det kommer bli en lååång dag i skabersjö då jag har första start lite över 10 och andra starten runt 16 :/ det är ju eftersom jag startar första och sista klassen,, det programet som är imellan har jag inte ridit innan och vet inte om det passar tess.. så vi mjukstartar med LA:1 och sen avslutar vi med LA:P1 (samma klasser som i Malmö)
nu ska jag faktiskt gå och putsa för det blir en tidig morgon.. ska köra runt 7 :O.. jaja sånt är tävlingslivet!

här är en bild på min underbara Madenta när vi skrittar en liten sväng :)
mitt "lilla" ludd.. me like it hihi! allt för ljuddämpning...(om ni inte visste det så absorberar luddet faktiskt en del ljud)

4/3 2010

Skolan var lugn idag.. började med Samhällskunskap A, Svenska B och efter lunch hade vi Hästkunskap...(hoppade över dagens idrottslektion)
imorgon är vi lediga.. får kompledigt eftersom vi var på flyinge i tisdags.. vi får ledigt ALLA Fredagar fram till påsklovet.. för mig och alla andra 2or som går häst blir det bara 2dagar lov för sen börjar vår praktik som varar i 4veckor... vi har så pass mycket praktik på år linje så det får inte "plats" men ist för lov nu så tar vi studenten i Maj!.. vilket kan vara skönt eftersom vi ändå inte har någon gemenskap med dem andra skolorna i stan..
då jag inte ska till Patrik Kittel längre så har jag nu bytt.. pratade innan med en trevlig kvinna,, de har ett försäljnings/utbildningstall i färlöv.. nu ska jag bara skicka papprena och sen är det klart!
de är inte så "kända" men vad jag vet så är det dem som har GO SOFT sulorna till häst!... ni kanske har stött på sånna sulor?!

jag och Mamma åkte med tess till älleköpinge och red i ridhuset.. kände att jag behövde träna programen även om det är träning imorgon men rider ju i grupp så vill ju inte förstöra för mycket utan nu vet jag exakt vad vi behöver trimma imorgon för att det ska fungera på lördag! :)

ni får ha en fortsatt trevlig kväll
xo Evelina!


Flyinge - Bruksprov

dagen började med dubbla tillat Naturvetenskap A.. lagom drygt men man måste ju :P
kl 12 gick bussen mot Flyinge både 2or och några 3or åkte. vi skulle se hoppningen för 4- och 5åriga hinstarna
och vi hade såklart en uppgift att genomföra när vi satt och tittade... inget "slappande" här inte.. men man blir mer uppmärksam på de olika hästarna och det är faktiskt ganska kul! fick se många fian hingstar och måste faktiskt erkänna att man blir ju lite sugen på att avla.. men nej! Madenta ska tävla först :P
vår uppgift var att analysera 2st ur respektive årklass.. vi skulle även bedöma ryttaren vilket ger en själv en bättre synn på hur det ska se ut :P då alla hästarna är unga och det är duktiga ryttare!
och det är speciellt kul för mig då jag gärna hade velat vara visningsryttare själv då jag är intresserad av unghästarna :) och målet är ju att gå unghästutbildningen på antingen Flyinge eller Strömsholm!


Denna skönhet fastnade jag verkligen för.. dock inte så fin i hoppningen men det var ju en gångartshäst!
hade Madenta gått i avel hade jag velat ha denna fining! Vad tycker ni?!... fin eller?!

Maserati (SWB)
e. Metall 1070

Misstag?!

Jag kommer eventuellt genomföra mitt största misstag på evigheter!.. men så får det bli.
jag pratar om Min praktik! jag skulle få komma till Patrik Kittel i 4 veckor!! men nu blir det inte så..
det är jag själv som bestämt detta. Då jag kännner att jag måste satsa på livet efter skolan
och det är förhoppningsvis innom försäljning/utbildnings branchen och då ska jag försöka hitta ett sånt stall till min praktik.
inget lätt val men så får det bli!
visst är min största dröm att få ha en egen karrär på topp och ha flott stall med fina hästar... men nu lever jag inte i den drömmen och får som många andra leva med en dröm!

för det är ju trots allt 4veckor och att lägga dem på ngt som mna egentligen "bara" kan drömma om känns lite onödigt då jag inte vill jobba som ngn stallskötare utan som hästutbildare. visst kommer man få börja som stallflicka men förhoppningsvis får man tjänst någon gång i framtiden.. och ingen vet ju hur min framtid ser ut!
vet inte om detta är rätt beslut men det känns så iaf!

 

RSS 2.0