Torsdag

jag måste be om ursäkt för att jag inte uppdaterar,,, men det kan bero på att jag inte har haft tid att sitta här och skriva :P

skolan idag var lugn,, hade bara lektioner på förmiddagen Ulrica ställde in hovvården känndes inte lönt att ha lektion för 3 elever,, hon lär ju behöva ta det igen när alla är där.

efter lunch så hämtade mamma mig sen körde vi mot ystad,,, vi skulle byta bil, från vår lilla Toyota Corolla till en Toyota Avensis :)
när vi var på väg hem så frågade Ilona om jag ville rida LaVesta.. självklart!!

sagt och gjort, bra gick det också :) hon har dock lite jobbigt att bära sig på bakbenen men det gick :) men till hennes försvar så har hon tappat en del i vinter när det inte gick att rida, hon fick styltor och kan inte gå utan skor... så hon har bara "lullat" lite, men nu är hon igång och ska byggas upp igen,
Det är en fin häst iaf :)

snart ska jag äta lite och imorgon är det skola,, vi börjar med Paj!! vi bestämde det när vi gjorde hästskötarexamen och nu blir det av :P sen ska vi på studiebesök.

hittade en bild på LaVesta (tagen från förra ägaren)

Tisdag!

Dagen började med filmtittande,, usch säger jag bara inte kul att titta på film det första man gör,, man somnar så lätt.. men jag lyckades hålla mig vaen även om det var kämpigt ett tag :P speciellt när det är en tråkig film om Luther!!

aja efter lunch skulle vi rida, jag red Cassy :) och han gick väldigt bra, dock fick jag hålla i mig för en sekund i slutet,, han gillade inte att jag kom åt de svaga bakbenet när vi skulle rida förvänd galopp,, han svarade min skänkel med att sparka och sen dra huvudet mellan frambenen,, men jag hann både ryta på honom och ta tag i honom och få upp huvudet,, så det blev inget mer, tur! annars är den hästen en mästare på att få av alla,,, men nu gjorde han en "snäll" bockning så det var lungt..

efter lektionen pratade jag lite med MiQe b,la om helgens tävling :) och sen mina planer om en kommande debut i LA:1 men problemet sitter i att hon inte orkar i galoppen och när vi ska rygga så spänner hon hela överlinjen och kör upp huvudet,, jag har länge misstänkt en låsning,, men det går i dalar, vissa dagar märks det inget och vissa är hon lite motsträvig,,, funderar på att ta med madenta till skolan när de ska ha kiropraktern där.. men vi får se
Han hade haft liknande problem med sin häst och hade fått en helt annan häst efter behandlingen,, han nämde också att det var inte fel på min ridning,, och det känns ju bra då det är det första jag tänker på om något fär fel på mina hästar... men eftersom hon är så lång i kroppen så är det svårt att rida ihop och även tänja ute hela överlinjen utan att hon bli för lång..så hon "tappar" bakkärran.. (hmm detta underbara ridspråk tur att man inte ska förklara för ngn ^^¨)


för idag när jag red henne så var alla "problem" som bortslåsta.. hon satte under sig  galoppen utan att bli spänd eller hög i form och nacke,,, och skänkelvikningarna satt och även ryggningarna!! så vi får se,, fortsätter hon att gå bra så väntar vi ett tag till med kiropraktern,, men jag kan säga att det finns en risk att jag börjar grubbla på om hon har ont eller hon bara inte förstår inu,,,

kan ju även meddela att mitt och hannas projekt är klart! elr ja en hemsida ska ju alltid uppdateras,, men ni kan väll kika in vetja :P www.anyhoo.se/hast

bjuder på en bild på fina Cassy..

2år med Madenta

Japp idag har jag haft min underbara häst i 2år!!
kan helt ärligt säga att någon stanns i början var jag väldigt osäker på om det skulle fungera,, ni som har följt mig under en längre tid vet att hon har inte alltid varit lika underbar som hon är idag!!
efter någon månad så började hon testa mig,, och att gå från en C-ponny som man ridit i 3år till denna unghäst på över 1,65 var ingen lek,,, jag kan erkänna att jag var ganska rädd ett tag och jag började tvivla... men jag gav mig f*n på att det skulle gå.

så med mycket träning och ett självförtroende som gick i en berg och dalbana så har jag kommit ur den fasen där jag är rädd!! men det tog 1½år för jag kan också säga att det är inte så länge sedan jag började lita på henne!

men vi har tsm byggt upp väldigt starka band och jag har fått henne precis som jag vill, jag har utbildat henne från start, hon var riden i alla gångarter när jag köpte henne men inte mycket mer.
nu har (i helgen) gått LB:1 på över 70%, detta förståss med hjälp av tränare,, utan hade det aldrig gått.. och även med hjälp av mycket pepptalk

det har inte varit lätt alla gånger men både jag och hon har utbildats och vi har gjort det tillsammans!!!

Här är en film från första ridpasset!
<3 en bild säger mer än 1000 ord... elr hur vad det?!Tävling!!

Skepparslöv idag!! LC:2,LB:1 och det kunde inte gått bättre!!!

LC:2 - 1.a med 67,5% super fina procent!!
hon var dock något spänd vid domaren då de sitter i en transport,, inte så vanligt att ha en transport i ridhuset :P
men annars var hon super fin!!

LB:1 - 2.a med 71.4%!! jag fattar fortfarande inte hur jag lyckades?! men domaren verkade gilla Madenta :D
jag och 1,an hade samma poäng (207p) men eftersom de inte vill ha 2st 1or så kollar man på de nedre siffrorna (allmänt intryck) där hade jag en 8 och fyra 7or och den andra ryttaren som också hade 207p hade två 8or och tre 7or,, vilket gör att hon är bättre, men vi hade samma poäng, men de måste dela oss ändå....
svårt att förklara men så är det :P


jag är otroligt stolt över min fina Madenta!! <3 nu bjuder jag på bilder från dagen!!

hennes livs första ärevarv och hon fick springa först :P71.4% för mig helt magiska procent!! <3Älskade häst <3 snart 2år tsm!! och fler ska det bli <3

måndag och ny vecka :)

Började med Historia sen gick jag och hanna ner och jobbade med vårat projekt! fottade lite.
efter lunch så hade vi arbete med häst.
började med ett avelsarbete vi skulle välja ett ponnysto och ett häststo sen skulle vi välja ut en hingst som vi hade betäckt med om vi skulle avla. 
jag valde såklart Tess och Madenta. då jag vet hur de är och hur de är byggda osv.. allt sånt har ju stor betydelse till vilken hingst som passar 
även om jag aldrig skulle sätta Madenta i avel pga hennes tidigare skavanker så anser jag att hon är inte ämnad för avel... skulle hon inte hålla för ridning så vill man ju inte avla vidare på det, man vill ju ha hållbara avkommor.

men jag skulle bortse från det och välja ut en hingst.. detta var ju dock bara ett arbete.
tänkte visa vilka hingstar jag valde!!

till Tess så valde jag Power Boy!! de som tess hade sämre av hade han mkt bra! + att han är väääldigt fin!!!


Till Madenta har jag inte helt 100 bestämt men det lutar åt denna snygging!!! Tuschinski 1213 

Vuxen poäng!!

ja,, det förtjänar jag!

kl 06:30 körde jag mot Vanskiva! 50min senare var jag framme, befann mig då hos Carina Brink, hon driver Falkmans gård http://www.falkmansgard.se/ där hon rider in och till hästar, hon är även syster till Jan Brink.
hon skulle egentligen ridit in Madenta men pga hennes skavanker som upptäcktes på röntgen så blev det inte så,,, men då kunde ju jag köpa henne ist :D!

Carina ville ha ngn som kan jobba lite extra på lördagar, då hennes häst/stall skötare är ledig varannan helg.
Förhoppnigsvis får jag jobbet, inte så ansträngande jobb... sköta stallet, Carina fixar hästarna själv då hon jobbar dem från marken på lördagar.
det blir isf ett förmiddags jobb och ev följa med på ngn tävling osv.
Carina ska höra av sig i början på veckan så vi kan bestäma dagar osv... så det verkade på henne som om jag får jobbet :D!

även om stalljobb inte är så super kul, så är det bra att komma in i branchen och skaffa kontaker, och det har ju Carina :P, och typ varannan lördag ska man ju orka!


nu ikv har jag firat min lillebror Linus, han blev ju 10år! 

Madenta fick vila idag då tiden inte fanns, men imorgon blir det lite trimm på banan,, finslipa formen och hålla den till nästa helg då det är TÄVLING!!!!
Skepparslöv rf LC:2,LB:1 (troligen sista LC starten) tycker att det är dags att gå upp lite :P
kommer även att vara där på söndagen då några från klubben ska dit med sina fina ponnyer!!!

b,la dessa söta flickor :) Siri och Emilia,, (jag i mitten) bilden är från allsv i höstas!!


FREDAG!!

Nu är det helg!
ledig idag dessutom :).. skönt!!
jag och mamma åkte in till stan, skulle ju fixa present till min Lillebror... vad köper man till en 10åring lixom :P?!
sen lite andra ärenden, b,la hämtat körkortet!! 

hem och på kvällen har det varit Dressyrträning, Madenta gick mkt bra! hittade en lagom tävlingsform, ganska låg i nacken men ändå framme med mulen,, det är så lätt att hon kryper bakom hand när hon är låg i formen, annars blir hon för hög i formen för LC,LB.
men med mer träning och styrka så blir det bra :D
hon var dock lite ofukuserad i början... tittade på saker på marken och hoppade till intill väggen och skvätte grus,, då blev det ännu farligare... hihi!

imorgon blir det ett litet äventyr,, mer om det imorgon elr på Söndag.. beror på hur mkt tid jag har mellan äventyret och kalaset för brossan!!

fick även en kommentar på ett gammalt inlägg, om min första B-ponny Grynet, Hon som la sig när man red!! finns under "Ponnytiden".
det var från en tjej som hade tagi hand om henne nu på senare år,,, ska ta kontakt med henne.. sånt är alltid kul att ha kontakt med de som har haft hästarna före eller de som har dem efter en.

lite bilder!!!

har fått reda på att finaste Tess är nu såld!... ska ta reda på vem som köpt henne och kanske ta kontakten med henne,, lille Tess du förändrade mitt liv, henne har jag mycket att tacka för!!Virdarnas Snoddas.. Min Prins! <3 om vi ändå kunde ses en sista gång<3 R.I.P 09-06-02


Torsdag!

Körde till skolan idag, första gången man är helt själv i bilen,, om man inte räknar halkkörningen.
det gick bra :) skönt att slippa bussen, även om jag inte kommer köra till skolan så ofta. Mamma behöver kanske bilen + att har man gratis busskort så kan man ju åka :P

på fm hade vi religion och svenska,,, gjorde provet i Judendom.. gick väll helt okej.
på em hade vi Traktrokörning med Hanna! vi skulle harva utebanan, ridhuset och galoppbanan. lite små drygt att vänta när de andra körde + att det var svinkallt då vårt vackra vår väder har blåst bort.... men hoppas att det kommer tillbaka snart.

efter lektionen så körde jag hem,, fick sällskap av Hanna :) så en liten extra tur till Vittskövle men det gör jag så gärna :) blir ju mkt roligare med sällskap i bilen :)

nu ikv har lilla Madenta fått vila, tyckte så synn om mina hästar när jag kom hem de stod i ena hörnan och bara hängde... usch jäkla väder!!! så det fick komma in tidigt och slippa motionera :P
imorgon är jag ledig och på kvällen blir det Dressyrträning :)

på lördag ska jag på "äventyr" som kan leda till ngt bra :P på kvällen ska jag till Pappa. Vi ska fira min Lillebror som blev 10år i Tisdags!!


Delexamen i Dressyrkursen!

idag var det Delexamen i dressyrkursen. vi skulle rida LB:1 och MiQe skulle dömma,, han dömde inte själva programet som vid vanlig "tävling" utan mer samspelet mellan häst o ryttare, ryttarens sist, vägarna, effekt av hjälper osv,osv.

Jag hade Cassy och han gick bra, lite små missar men inget jag inte redan visste :P.
men han gick iaf inte bakomlodplan så mkt :) och det var egentligen mitt mål!

fick fina poäng av MiQe och även fina ord :) speciellt om min sits och sånnt är alltid kul!!
aja nog om detta :P

Cassy!! bild från förra veckan


när jag kom hem så red jag Madenta,, det blev en liten galopp tur på fältet hon var väldigt pigg och glad :) men det gillar jag så mycket beröm till hästen!!!
men känner även att när hon är i bättre kondition och mer muskler så kan det bli lite vildare med högre luft språng osv :P,, de blir ju oftast lite vildare när de kommer i bättre form, men hälldre det än att ha en häst som bara går!!

imorgon är det prov i Judendomen,,,, borde plugga lite mer kanske,, men nja vi får väll se. tror iaf att mina kunskaper räcker till ett G, men läraren förväntar ju sig ett VG (bokstavligen!!).. hon sa efter första provet att hon förväntade sig ett VG... (okej skriv in det då :P) 

Bild på min snygging!!
 

Körkort!!

Yes!! nu är jag ägare av ett Körkort :D

kl 8 var man på trafikverket,, skulle fottas och skriva namnteckning och 8:30 började Testet.
känndes helt okej men jag kan säga när de sista frågor kom så började nerverna komma krypande,,, hade man svarat rätt?!
Jag var GODKÄND!! 59 rätt av 65 :D (gränsen ligger på 52)

kl 11:50 så skulle jag köra på körskolan,, en liten uppvärmning, känndes helt ok men man var ju lite nervös då man visste att man bara hade körningen kvar :P

13:45 började Uppkörningen,,, och såklart skulle vi ju ha säkerhets kontroll.. men skulle bara kolla vätskorna, (motor o broms olja, spolarvätska, kylarvätska)
sen körde vi en runda,,, allt flöt på bra och var inte direkt nervös.
när jag hade parkerat på trafikverket så fick jag ett Grattis! du är godkänd!!... snacka om att man blev lättad och glad :)

det känns väldigt skönt att man är klart med kortet :D
Så till er som ska börja med körningen... ett tips!! Nya Trafikskolan!!

lånad bild av nyatrafikskolan.com

Massor av plusgrader :)

hela +12 grader var det idag :) dock blåste det en aning,, men skönt ändå :)

på fm så red jag ut med Madenta, och mamma följde med mest för att hon ville ut och röra på sig lite.
hon tog med kameran och fottade lite på min fina häst :D
det blev lite vanligt arbete, ganska mycket galopparbete.
annars var det som vanligt,, började lång och låg för att sen plocka upp henne i "tävlings form" måste ju stärka henne i den formen också och sen lång och låg igen! vilket är A och O enligt mig,,
Ser jag en häst som inte någon gång under ett ridpass går i riktigt låg form så tycker jag synn om hästen,, då den förr eller senare kommer att få ryggproblem... för hur ska de bygga ryggmuskler om det inte får komma upp med ryggen ordentligt och bli riktiga gummiband genom hela kroppen!?

jag har jobbat ganska länge med Madenta innan hon släppte igenom helt och hållet,, men nu är hon som ett gummiband och det gillar jag :D

efter lunch så tömkörde jag Hoppsan! hon var super duktig :),,, sen avslutade vi med lite longering,, så hon fick galoppera av sig lite.. det är ju en del energi i den lille :P

lite bilder!!!som sagt lång och låg!!!
Lilla Hoppsan!!!


HÄSTSKÖTAREXAMEN!

Idag var det dags för Hästskötarexamen, på Östra ljungbys naturbruksgymnasie,, alltså hade vi aldrig varit där och inte träffat hästarna så det var spännande att få se hur de var att rida,
Examen måste göras om man t,ex vill utbilda sig till C-tränare.. och sen massor av andra vidarutbildningar.

kan ju börja med att säga att jag blev GODKÄND!! vääldigt skönt,, trodde inte att jag skulle klara foderdelen.. men det gjorde jag :) Jag fick iaf extra + på Ridningen och Longeringen :)

Domare var Lottie Mattsson och Jan Ove ,,ngt :P
Började med att presentera sig själv lite.

PROVET:
Först gjorde vi ett Allmänt prov.. med frågot på lite allt möjligt allt från hästens puls till vad olika beteenden från hästen kan bero på vid t,ex ridning.

Sen var det dags att fixa hästarna, vi blev tilldelade varsin häst och fick 40min på oss. då skulle hästarna vara klara för ridning, knoppade och lindade.
Alla 10st samlades i ridhuset och efter uppsittning så var det dags att rida, Lottie höll i det och gav tydliga instruktioner, när vi travade så var det lite självständigt,,, men bara på spåret eller volterna på kortsidorna..
Min häst var väll ingen dröm,, men fick reda på senare att det var en KÖRHÄST!! så det förklarade stelheten,, den användes nästan bara till körningen. men men man ska ju kunna rida alla hästar!
Efter halva passet så skulle vi byta häst. uppställning på medelinjen och ta hästen till höger.
sen var det samma sak,, uppsittning och följ instruktionerna.
Denna gången var det en liten häst ngt fullblods liknande, väldigt trevlig :) passade mig bätte än körhästen :P

Efter ridningen skulle vi ta häst nr1 och ner till stallet,, plugga in härstamningen,, kolla signalement (färg,tecken)
nu var det dags för Visa häst vid hand
Min häst Mozart skötte sig helt ok,,

Sen var det dags för longering, vi kom in i ridhuset fick instruktioner att vi skulle motionera hästen med inspäningar och sen svara på lite frågor under tiden,, t,ex går den i ett bra arbets tempo?! sen frågade hon vad jag hade lagt upp träningen för just den hästen om den var min.

Sen var det LUNCH!!

Nu började nerverna komma krypande mer och mer,, det vad dags för Teorin!!!
först ett Stallprov:
Skrivning- först åldersbestämma 3st "hästar" med hjälp av Tandmodeller,, sen skulle vi kunna Alla skelettdelar!
Muntligt- Svarade på lite frågor,
bla var tar man pulsen, var inehåller ett hästpass, hur ofta vaccinerar man, hur går det till vid löshoppning, och ngn fråga om tävlingar b,la Breeders!

Foderprov:
Skrivning- massor av frågor om olika fodermedel, för och nackdelar, b,la en jag reagerade på -"hur lång tid tar det för ett föl att ära 1kg långstråigt Hö".
Muntligt- namn ge olika foder medel, bestämma vad som inehöll mest näring genom att titta och känna på höet.
artbestämma halmen, och bestämma vilket Hö som var bäst för olika häst typer med hjälp av analyser.

Sen blev det en väntan och mycket diskution om vad alla hade svarat,, man var ju smått orolig på resultaten,
visste ju att det räckte med 2st IG på delprov för att bli helt underkänd, sen får man göra omprov på det man inte klarar,,,
jag var helt säker på att jag skulle göra om Foderdelen,, så den inte känndes bra.. men icke, jag blev GODKÄND :D

Nu ska var "bara" lämna in kompetens bevis på Tappsko och förstahjälpen när vi har gjort det på skolan,, sen får jag mitt fina Diplom och klassas som Diplomerad hästskötare!


Onsdag.. mitt i veckan!!

Ja då är det mitt i vecka 10!

igår var det dressyrlektion!,, jag valde Cassy, så han ska jag ha på delexamen nästa vecka,, vi ska rida LB:1 så jag tror vi överlever.. hihi skämt och sido,, men Cassy är en mycket fin häst och är som ett riktigt gummiband, iaf i sidorna. man kan ju önska att han blir mer lösgjord i ryggen och orkar höja den och sänka huvudet framför allt nacken mer..

igår var han iaf super fin! :) fick en bra känsla. när vi höll på att rida så kom en tjej som går Djurvård och fottade :) hon är super duktig på det och det blev fina bilder :) bjuder på dem lite längre ner :)

 imorgon så ska jag vara på skolan 06:15!! då åker Jag,Hanna,Jessica och Ida-Maria till Östra ljungby,,, där ska Hästskötarexamen genomföras och målet är ju såklart att bli godkända. men man ska inte ha för stora förhoppningar få det är ett stort prov,, även om man inte kan tro det,, mer om det kommer efter jag har gjort det så kan jag säga vad vi gjorde osv :)

nu kommer bilderna!! inte så bra kvalité då de är printade,, men ni överlever :P
kommentera gärna!!

fina Cassy!


liten svag öppna (och även för rak,, men ville få in bogen mer ist för att böja halsen!)


lite skänkelvikning :P


En diagonal sluta! förutom min höger hand är den väll helt ok


avslutning... rund och låg... dock ska han vara vääldigt mycket lägre i formen.. men det var han inte på denna bilden :P

Måndag 7 mars 2011

idag har jag haft ca 1timmes lektion.. arbete med häst, gick igenom foder och lite om "matens väg". även detta är något vi ska kunna till Torsdag då vi ska ha Hästskötarexamen! börjar faktiskt bli lite småyy orolig,,, det är så sjukt mycket vi ska kunna och vi har inte gått igenom hälften känns det som.. men blir att ta från egna erfarenheter och läsa Hästhållning i praktiken boken... och även plugga lite på ridsport.se som har bra "spel" där man kan plugga anatomi och muskler på hästarna. 

jag har även varit på körskolan.. gjort lite teori och körningen gick bra!,, känns bra nu och det är lite små detaljer som ska sitta sen kan noh kortet komma :) 
men teorin måste jag plugga mer på!!!

Madenta får vila idag,, hon förtjänar det. efter gårdagens tävling. :) 
imorgon ska jag rida ut en sväng :) det går ju att göra nu när det är ljust även efter skolan :D!!!

skolan imorgon består av Dressyrlektion.. vet inte vilken häst jag ska ha, nästa vecka ska vi ha del examen,, rida ett litet program och Miqe ska dömma. :) 

tänkte bjuda på en bild (även film) på lille Tess,,, henne saknar jag enormt! speciellt när man läster start/resultat från helgens Nationella i Båstad,, åh man blir så sugen och minns känslan av att rida lille Tess.
får nog ta och åka och hälsa på Henne någon dag :) 


  

Tävling!!

Tävling nr2 detta året :)
Dressyr på Krk (Kristianstad)

LC:2- skulle rida vid 09:12 och då var det fortfarande frusit i marken så framridning blev det inte så mycket av.. men ibland har man otur.. det är ju så med vädret vi denna tid,, visst ett litet ridhus finns ju men ett litet!! vi var typ 3 och det gällde att ingen häst ballade ut :P men sen rider man ju på "volten" innan start och de släppte in 2st där eftersom det fanns ngn framridning,
Madenta känndes okej.. lite spänd men det får man ju vara.
sen började hon titta lite på kortsidan där domaren satt och blev väldigt intresserad av allt som hände utanför. 
så hon gick med hög nacke och var lite spänd.. och det är ju raka motsatsen som man ska i dressyr,, 
men vi slutade på 60% och det var väll helt okej.  

LB:1, nu kunde man rida fram ordentligt vilket bidrog till en mer avslappnad häst + att hon hade varit i ridhuset en gång innan.
hon var jätte fin inne på banan,, någon liten miss bara.
slutade på 63,79%! dock fick jag en 4a som jag inte vet vrf jag fick... det var på hörnpasseringen efter sista mellangaloppen och innan man rider upp på medelinjen... enligt domaren så galoperade hon.. vilket hon inte gjorde!,, men men vi filmade ju såklart inte så kunde ju inte fråga eller lägga in protest.
men nu stör det mig lite då jag hamnade precis utanför plac (8a med 7plac) och det skillde 1p!!!!!! jag hade ju minst fått en 6a egentligen på hörnan,,, iaf med tanke på att jag hade 7a innan och efter momentet
men men bedömningsport!!!


aja nog om detta nu blir det bilder på min fina häst!! :D


I'm Back :P

nu är jag tillbaka.. även om det inte blev ngn längre paus,, men det får ni leva med :P

idag har jag varit i skolan hade Historia på morgonen,, och just nu kom jag på att jag ska ju renskriva dagens arbete!! opps! aja det kommer sen :P

efter lunch var det dags för dressyrlektion,, dock satt jag på läktaren då jag inte kännde för att rida en timmes lektion med min förkylning.. man kan ju inte direkt sluta när kroppen inte orkar längre.

nu ikv har jag ridit Madenta.. såklart,,, efter 4dagars vila hoppade jag upp igen, hon gick som en dröm och jag tror hon märkte att jag var sjuk då hon brukar vara smått galen när hon vilat men hon var super duktig och höll inne på allt bus!.. men det lär väll komma.

provade även de nya sakerna, dock var tränset för litet!!! nosgrimman var lite för liten... suck!! sånt är så tråkigt!
så nu ska det säljas!

Schokemölle lindorna :D fleece lindor,, vad kan vara fel?!


schabrak jag köpte på Ullared.. inte det vackraste som finns,,, men det duger att slita upp hemma :PTränset.. som sagt TILL SALU!!!!RSS 2.0